Nevíte si rady? Zavolejte.

0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Blog
14.08.2018 Těhotenství, napářka apod.
Jak zažít Boží porod
25.06.2018 Těhotenství, napářka apod.
Já a Aniball
24.06.2018 Všeobecné články
K zamyšlení
Než mi cokoliv řekneš, rád bych tě podrobil zkoušce. Říká se jí zkouška tří sít. číst celé
Zobrazit všechny články

TRÁPÍ VÁS? / Artróza

Většinou jde o vlhké horko, které se ukládá kolem kloubů.

Jak že v našem těle vzniklo?

Dle TCM je vlhkost v organismu způsobena špatnou funkcí dráhy sleziny. Slezinu nejvíce oslabuje nesprávná strava, nadměrné starosti, přepracování či duševní únava.

Oslabená slezina neumí správně zpracovávat potravu a tekutiny (na vyživující energii čchi Qi a krev XUE) a důsledkem toho se může hromadit tzv. kalného vlhka, jež prosakuje do spodní části těla.

Tato usazená odpadní vlhkost pak brání volnému průběhu energie Qi a tím i její stagnaci, jež později vyvolá horko (podobně jako v případě „doutnajícího kompostu“).

Výsledkem toho všeho je stav vlhkého horka. S přibývajícím věkem se určité množství vlhka (kalu) vždy nahromadí, podobně jako se i trubky či trysky časem zanáší.

Můžete použít i Gua sha destičky.

Zobrazuji 1-9 z 9
  • top produkt
TCM BOHEMIA STÍN BROKÁTOVÉHO ZÁVOJE  200 kuliček
  • top produkt
TCM BOHEMIA Obnova základu
ks
  • top produkt
TCM BOHEMIA Slzovka Vakuovaná 400g
Balení
  • top produkt
TCM HERBS NÁPOJ ČÍNSKÝCH MUDRců 100g
ks
  • novinka
Semínko Vakárie
ks
  • novinka
čína - masážní kulička malá zlatá
49 Kč
Běžná cena 80 Kč
ks
  • novinka
čína - masážní kulička malá stříbrná
ks
  • novinka
čína - přírodní pryskyřice
ks
Produktů na stránku 72144216

Doporučené potraviny: Obecně se dle TCM doporučují jídla vysušující vlhko a ochlazující horko. Takovými potravinami jsou hlavně slzovka či ideální k snídani slzovkový Nápoj čínských MUDRců, celer, fazole mungo, okurky, mrkev, řeřicha, všechny druhy melounů (čerstvé) a brusinky (sušené i kompotované). V

šechny tyto potraviny, kromě posledních dvou, by se měly konzumovat vždy lehce povařené a rýže by se měla stát základní obilninou, neboť je i mírně močopudná a tedy odvádí vlhko.


Další vhodné potraviny: kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen, fazole adzuki, produkty se sóji kupř. tofu (sójový sýr), řapíkatý celer, cukety, dýně, čekanka, hlávkový salát, kapusta, kukuřice, hlávkové a čínské zelí, brokolice, lilek, ředkvičky, kapr, králík, banány, maliny, mandarinky, ananas, grapefruit, šalvěj, plody hlohu, zelený čaj, carro kafé.

 

Nedoporučené potraviny: alkohol, černá káva, tučná, smažená a grilovaná jídla, uzeniny, vepřové maso, sladkosti, čokoláda, zmrzlina, kravské mléko a výrobky z něho (jogurty apod.), oříšky.