- Úvod
- TRÁPÍ VÁS?
- Artróza
TRÁPÍ VÁS? / Artróza
Většinou jde o vlhké horko, které se ukládá kolem kloubů.
Jak že v našem těle vzniklo?
Dle TCM je vlhkost v organismu způsobena špatnou funkcí dráhy sleziny. Slezinu nejvíce oslabuje nesprávná strava, nadměrné starosti, přepracování či duševní únava.
Oslabená slezina neumí správně zpracovávat potravu a tekutiny (na vyživující energii čchi Qi a krev XUE) a důsledkem toho se může hromadit tzv. kalného vlhka, jež prosakuje do spodní části těla.
Tato usazená odpadní vlhkost pak brání volnému průběhu energie Qi a tím i její stagnaci, jež později vyvolá horko (podobně jako v případě „doutnajícího kompostu“).
Výsledkem toho všeho je stav vlhkého horka. S přibývajícím věkem se určité množství vlhka (kalu) vždy nahromadí, podobně jako se i trubky či trysky časem zanáší.
Můžete použít i Gua sha destičky.
Doporučené potraviny: Obecně se dle TCM doporučují jídla vysušující vlhko a ochlazující horko. Takovými potravinami jsou hlavně slzovka či ideální k snídani slzovkový Nápoj čínských MUDRců, celer, fazole mungo, okurky, mrkev, řeřicha, všechny druhy melounů (čerstvé) a brusinky (sušené i kompotované). V
šechny tyto potraviny, kromě posledních dvou, by se měly konzumovat vždy lehce povařené a rýže by se měla stát základní obilninou, neboť je i mírně močopudná a tedy odvádí vlhko.
Další vhodné potraviny: kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen, fazole adzuki, produkty se sóji kupř. tofu (sójový sýr), řapíkatý celer, cukety, dýně, čekanka, hlávkový salát, kapusta, kukuřice, hlávkové a čínské zelí, brokolice, lilek, ředkvičky, kapr, králík, banány, maliny, mandarinky, ananas, grapefruit, šalvěj, plody hlohu, zelený čaj, carro kafé.
Nedoporučené potraviny: alkohol, černá káva, tučná, smažená a grilovaná jídla, uzeniny, vepřové maso, sladkosti, čokoláda, zmrzlina, kravské mléko a výrobky z něho (jogurty apod.), oříšky.