Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. POTRAVINY
  3. TCM BOHEMIA Slzovka Vakuovaná 400g

TCM BOHEMIA Slzovka Vakuovaná 400g

YI YI REN

PŘI ZADÁNÍ KODU HOFMAN MÁTE 5%SLEVU NA SLZOVKU. Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaný... celý popis
Dostupnost
Skladem
160 Kč
139 Kč
bez DPH
Balení
Číslo produktu:180
Kompletní specifikace

PŘI ZADÁNÍ KODU HOFMAN MÁTE 5%SLEVU NA SLZOVKU.

Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, v sobě nesou silnou moc. Všichni známe ten pocit, kdy se cítíme jakoby nasáknuti. Slzovka to vyždímání nasáklé houby za nás udělá. Popis dle tradiční čínské medicíny – viz Nápoj čínských MUDRců (kód 900). Je vhodná jako přídavek do kaší, polévek klidně ve spolupráci Obnovy základu nebo zdravotních čajů. Více info o slzovce viz níže (musíte trošku zarolovat, protože přece jen se o slzovce dá napsat stovky a stovky slov :) ) 

Účinky podle tradiční čínské medicíny:

  • Posiluje slezinu PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI,
  • Vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády YU
  • Ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU
  • Posiluje energii Qi ledvin a plic

Chuť:

  • sladká,
  • mdlá

Povaha:

  • mírně chladná (vyrovnaná, lehká )

Dávkování 40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíce. 

Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – těhotenství, při akutním infekčním onemocnění (chřipka, angína apod.)


 Uplatnění v kuchyni

Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Ovšem naše kroupy nemají takový účinek jako právě slzovka. Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky. Používá se též jako náhrada prosa (jáhel). Slzovku přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovky se přidává max.1/3). Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění. Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu- např. když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu. Výborná je s houbami připravený jako „kuba".

Jak slzovku využít v kuchyni?

  • vařenou jako přílohu
  • odvar jako čaj
  • do polévek
  • uvařenou rozmixovanou jako přídavek do kaší, placek, pomazánek, nákypů, sekaných
  • umletou lze přidávat na zahuštění omáček nebo s ní zacházet jako s běžnou moukou

Je lepší používat velké kroupy, protože obsahují více výživných látek než malé krupky. Pro její silné účinky se nedoporučuje slzovku nadužívat.


Rady a tipy při vaření slzovky:

  • Slzovku i ostatní druhy obilí uvedené v receptech je dobré nejprve pořádně propláchnout pod tekoucí vodou a poté namočit do vody. Časy namáčení slzovky jsou uvedeny u jednotlivých receptů. Před vařením vodu slijeme a doplníme čistou.
  • Pokud budete slzovku připravovat na slaný způsob, je dobré přidat k slzovce při vaření kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), cibuli a případně koření (bobkový list, nové koření, pepř, atd.). Zeleninu lze nakonci vaření vyjmout nebo ji můžete použít do pokrmu nakrájenou či rozmixovanou spolu se slzovkou. Výsledné jídlo pak bude chutnější. Pokud nemáte kořenovou zeleninu právě po ruce, vystačíte si i s kvalitním zdravým bujónem.
  • Při vaření slzovky přidejte do vody také kousek mořské řasy, např. Wakame či jiný druh. Obohatíte tím jídlo o cenné minerály. Řasu lze nakonci vaření vyjmout nebo ji můžete použít do pokrmu nakrájenou či rozmixovanou spolu se slzovkou.
  • Uvedené časy namáčení a vaření slzovky se u jednotlivých receptů mohou lišit podle potřeb dalšího zpracování slzovky. Pokud se vám voda vyvaří a slzovka ještě není měkká je možné během vaření vodu přilévat.
  • Pro bezlepkovou variantu, je možné nahradit celozrnnou špaldovou mouku např. moukou kukuřičnou nebo rýžovou.

 Inspirativní recepty

Slzovková bramboračka - Slzovku přes noc namočíme, vaříme s novým kořením a bobkovým listem, na másle osmahneme cibuli a houby, přidáme trochu brambor, kořenovou zeleninu, sušená rajčata, libeček, saturejku, kmín, rozmarýn, majoránku a česnek.

Slzovka se zeleninou - Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleninou.

 Pro všechny - V Číně se slzovka užívá se začátkem podzimu i u dětí. Pojídá se cca 3 týdny každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve. Slzovka se uvaří v hrnci do měkka a v jiné nádobě uvaříme poměrově zhruba stejné množství na kostičky nakrájené mrkve. Po uvaření obého toto smícháme a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb. Pro děti s trochou soli nebo i bez ní, popřípadě mírně osladit, nebo mírně osladit. Pro dospělé můžeme vymyslet cokoli – např. ochutit sojovkou a kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře…fantazii se meze nekladou.

Slzovka se zeleninou a řasou - 2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou (např.Kombu-urychlí vaření a obohatí pokrm o cenné minerály). Odvar se pije jako čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit např. jako "Kubu", či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky. 

Čínská polévka se slzovkou - 1 čerstvé kuře, 2 1/2 l vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 PL soli, 2 PL rýžového vína, 1/2 ČL čerstvě mletého pepře. Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké. Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat. 

Mrkev se slzovkou - 500g mrkve nakrájíme na kostky a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1kg slzovky-vaříme cca 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru. Doporučujeme užívat misku denně (250ml). Účinek - Odstraňuje hleny a vlhkost z organismu. 

pro více receptů navšivte stránku - http://www.hatomugi.cz/category/recepty/


Proč se slzovce říká Jobovy slzy?

Tato semena divoké trávy svým tvarem připomínají slzu. Naši předkové je takto nazvali podle utrpení biblického Joba. Někdy se  také můžete setkat s názvy: slzy Panny Marie, Davidovy slzy či Ježíšovy slzy.

Kde se slzovka pěstuje?

Původně tato travina pochází z východní Asie. Zde rostla na Srí Lance, v Indii, Číně, Malajsii a dále na Tchaj-wanu, Filipínách, v Indonésii a na Nové Guinei. V současné době se pěstuje v tropických a subtropických oblastech celého světa.

Jak vypadá rostlina slzovky?

Slzovka je jednoletá tropická tráva s rozvětveným stonkem a výraznými kolénky. Dorůstá výšky 1–2 m, výjimečně 3m. Má dlouhé, tmavě zelené listy s vlnitými okraji. Z horních listů pak vyrůstají početná květenství. V období dozrávání jsou samičí květenství (klásky) plné semen slzovky. Tato semena jsou z  jedné strany vyklenutá, z druhé mají podélnou rýhu a vyznačují se vysokou klíčivostí – další úroda dozrává v tropických oblastech přibližně 4 až 5 měsících po vysetí. Slzovka je velmi přizpůsobivá. Roste v lehkých písčitých i těžkých jílovitých půdách. Co se týče kyselosti půdy, snese velmi kyselou, neutrální i alkalickou zeminu. Vyžaduje slunečné stanoviště a stálé a mírné závlahy. Snáší však i silně zamokřené půdy.

Energetické hodnoty na 100g slzovky:

Energie:    1 624 kJ

Kalorie:       387,89 kcal

Výživové hodnoty na 100g slzovky:

Bílkoviny:        14,2 g

Sacharidy:      67,83 g

Tuky:               6,2 g

Cukr:              <0,2 g

Chlorid sodný:   0,20 g

Sušina:             89,96 g

Nasycené mastné kyseliny:  0,99 g

 

 

Zboží zařazeno v kategoriích