Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Blog
Jak vybrat pomůcku na napářku
Ženská bylinná napářka je jednoduchá technika, která do života vnáší pozornost k sobě samé, uvolňuje napětí, čistí tělo a zkrátka nám pomáhá cítit se ... číst celé
Měsíčky jedna báseň
Jak sám již název napovídá, měsíčky by se měly pravidelně opakovat 1× měsíčně. Pokud tomu tak není, TCM může pomocí bylin tuto kvalitu jemně (znovu) n... číst celé
Zobrazit všechny články
  1. Úvod
  2. POTRAVINY
  3. TCM BOHEMIA Slzovka Vakuovaná 400g

TCM BOHEMIA Slzovka Vakuovaná 400g

  • Akce
  • TOP produkt

YI YI REN

Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve st... celý popis
Dostupnost
Skladem
Nejsme plátci DPH
155 Kč
Balení
Číslo produktu:180
Kompletní specifikace

Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Má příznivý vliv na pleť. Všichni známe ten pocit, kdy se cítíme jakoby nasáknuti a s pocitem tíže či únavy, jež nelze jen tak setřást. Slzovka  to tzv. oplasknutí (či vyždímání nasáklé houby na mytí tabule) za nás udělá! Popis dle tradiční čínské medicíny – viz Nápoj čínských MUDRců (kód 900). Je vhodná jako přídavek do kaší, polévek nebo zdravotních čajů. Více info o slzovce viz níže (musíte trošku zarolovat, protože přece jen se o slzovka dá napsat stovky a stovky slov :) ) 

 Uplatnění v kuchyni

Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Ovšem naše kroupy nemají takový účinek jako právě slzovka. Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky. Používá se též jako náhrada prosa (jáhel). Slzovku přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovky se přidává max.1/3). Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění. Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu- např. když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu. Výborná je s houbami připravený jako „kuba".

Dávkování – 40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíce. 

Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – těhotenství, při akutním infekčním onemocnění (chřipka, angína apod.)

Hlavní zaměření

  • detoxikaci
  • celkovém zahlenění
  • zánětech močového měchýře
  • zápalu průdušek a plic
  • otocích, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem, revma
  • akné
  • střevních parazitech
  • kašovité stolici
  • průjmu
  • žaludečních potížích
  • vysokém cholestrolu
  • neobsahuje lepek

Působení dle tradiční čínské medicíny:

  • Posiluje slezinu PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI,
  • Vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády YU
  • Ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU
  • Posiluje energii Qi ledvin a plic

Z hlediska tradiční čínské medicíny příznivě působí u stavů jako kupř.:

  • Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků a používá se též k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění. Hlen je dle TCM výsledkem „špatného“ stravování, tedy téměř každý člověk je určitým způsobem tímto postižen a jeho „trubky se tak zanášejí…“ Dna, žlučníkové a ledvinné kameny a písek, angína pectoris,, revmatická onemocnění, artróza, metabolické syndromy (vysoký krevní tlak + obezita + srdeční nemoci + cholesterol + ateroskleróza), celiakie, Crohnova nemoc, ulcerosní kolitis… Dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto i pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu jako cysty, myomy, strumy, fibromy, různé druhy nádorů, otoky končetin, uvolňuje napětí šlach a křeče v končetinách a snižuje „špatný" cholesterol.
  • Posiluje žaludek a slezinu, odvádí z organismu přebytečnou vodu a je močopudná.
  • Posiluje plíce, obzvláště při kašli a po respiračních nemocech (po virozách, chřipkách, zánětech průdušek a plic apod.).
  • Má příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Užívá se vnitřně k léčbě bradavic a při tvorbě mateřských znamének. Chrání před ekzémy, záněty kůže (lupénka, akné, růžovka, bércové vředy apod.) a zpomaluje šedivění vlasů.
  • Odvar ze slzovky se považuje za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty, neboť spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, upravuje průjmy (i chronické), váže na sebe toxiny, jež jsou produktem látkové výměny, a podporuje funkci jater.
  • Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky.

Jak slzovku využít v kuchyni?

  • vařenou jako přílohu
  • odvar do zdravotních čajů
  • do polévek
  • uvařenou rozmixovanou jako přídavek do kaší, placek, pomazánek, nákypů, sekaných
  • umletou lze přidávat na zahuštění omáček nebo s ní zacházet jako s běžnou moukou

Je lepší používat velké kroupy, protože obsahují více výživných látek než malé krupky. Pro její silné účinky se nedoporučuje slzovku nadužívat.

Chuť: sladká, mdlá

Povaha: mírně chladná (vyrovnaná, lehká )

Tropismus: slezina, plíce, žaludek (játra, ledviny, tlusté střevo)

 

Rady a tipy při vaření slzovky:

  • Slzovku i ostatní druhy obilí uvedené v receptech je dobré nejprve pořádně propláchnout pod tekoucí vodou a poté namočit do vody. Časy namáčení slzovky jsou uvedeny u jednotlivých receptů. Před vařením vodu slijeme a doplníme čistou.
  • Pokud budete slzovku připravovat na slaný způsob, je dobré přidat k slzovce při vaření kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), cibuli a případně koření (bobkový list, nové koření, pepř, atd.). Zeleninu lze nakonci vaření vyjmout nebo ji můžete použít do pokrmu nakrájenou či rozmixovanou spolu se slzovkou. Výsledné jídlo pak bude chutnější. Pokud nemáte kořenovou zeleninu právě po ruce, vystačíte si i s kvalitním zdravým bujónem (např. Würzl).
  • Při vaření slzovky přidejte do vody také kousek mořské řasy, např. Wakame či jiný druh. Obohatíte tím jídlo o cenné minerály. Řasu lze nakonci vaření vyjmout nebo ji můžete použít do pokrmu nakrájenou či rozmixovanou spolu se slzovkou.
  • Uvedené časy namáčení a vaření slzovky se u jednotlivých receptů mohou lišit podle potřeb dalšího zpracování slzovky. Pokud se vám voda vyvaří a slzovka ještě není měkká je možné během vaření vodu přilévat.
  • Pro bezlepkovou variantu, je možné nahradit celozrnnou špaldovou mouku např. moukou kukuřičnou nebo rýžovou.

 

 Inspirativní recepty

Slzovková bramboračka - Slzovku přes noc namočíme, vaříme s novým kořením a bobkovým listem, na másle osmahneme cibuli a houby, přidáme trochu brambor, kořenovou zeleninu, sušená rajčata, libeček, saturejku, kmín, rozmarýn, majoránku a česnek.

Slzovka se zeleninou - Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleninou.

 Pro posílení imunity - V Číně se slzovka užívá se začátkem podzimu v dětském jídelníčku pro posílení obranyschopnosti. Pojídá se cca 3 týdny každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve. Slzovka se uvaří v hrnci do měkka a v jiné nádobě uvaříme poměrově zhruba stejné množství na kostičky nakrájené mrkve. Po uvaření obého toto smícháme a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb. Pro děti s trochou soli nebo i bez ní, popřípadě mírně osladit, nebo mírně osladit. Pro dospělé můžeme vymyslet cokoli – např. ochutit sojovkou a kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře…fantazii se meze nekladou.

Slzovka se zeleninou a řasou - 2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou (např.Kombu-urychlí vaření a obohatí pokrm o cenné minerály). Odvar se pije jako léčivý čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit např. jako "Kubu", či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky. 

Čínská polévka se slzovkou - 1 čerstvé kuře, 2 1/2 l vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 PL soli, 2 PL rýžového vína, 1/2 ČL čerstvě mletého pepře. Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké. Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat. 

Mrkev se slzovkou - 500g mrkve nakrájíme na kostky a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1kg slzovky-vaříme cca 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru. Doporučujeme užívat misku denně (250ml). Účinek - Odstraňuje hleny a vlhkost z organismu, zvyšuje imunitu. Dále můžeme používat denně po 60dní proti šedému zákalu (velmi účinné u začínajícího zákalu).

pro více receptů navšivte stránku - http://www.hatomugi.cz/category/recepty/

 

Proč se slzovce říká Jobovy slzy?

Tato semena divoké trávy svým tvarem připomínají slzu. Naši předkové je takto nazvali podle utrpení biblického Joba. Někdy se  také můžete setkat s názvy: slzy Panny Marie, Davidovy slzy či Ježíšovy slzy.

Kde se slzovka pěstuje?

Původně tato travina pochází z východní Asie. Zde rostla na Srí Lance, v Indii, Číně, Malajsii a dále na Tchaj-wanu, Filipínách, v Indonésii a na Nové Guinei. V současné době se pěstuje v tropických a subtropických oblastech celého světa.

Jak vypadá rostlina slzovky?

Slzovka je jednoletá tropická tráva s rozvětveným stonkem a výraznými kolénky. Dorůstá výšky 1–2 m, výjimečně 3m. Má dlouhé, tmavě zelené listy s vlnitými okraji. Z horních listů pak vyrůstají početná květenství. V období dozrávání jsou samičí květenství (klásky) plné semen slzovky. Tato semena jsou z  jedné strany vyklenutá, z druhé mají podélnou rýhu a vyznačují se vysokou klíčivostí – další úroda dozrává v tropických oblastech přibližně 4 až 5 měsících po vysetí. Slzovka je velmi přizpůsobivá. Roste v lehkých písčitých i těžkých jílovitých půdách. Co se týče kyselosti půdy, snese velmi kyselou, neutrální i alkalickou zeminu. Vyžaduje slunečné stanoviště a stálé a mírné závlahy. Snáší však i silně zamokřené půdy.

Yi Yi Ren – legenda z čínského pohraničí

V Číně se k slzovce váže legendární příběh z 1. století našeho letopočtu z oblasti jihozápadního čínského pohraničí. Tehdy postihlo tuto oblast období sucha – počasí bylo velmi horké a dusné a místní obyvatelstvo se začalo bouřit. Císař sem poslal vojáky v čele s generálem Ma Yuanem. Jelikož se krajem šířily nejrůznější nakažlivé nemoci, vojáci začali velmi rychle umírat. Všimli si ale, že v místech, kde domorodci konzumují tato bílá kulatá zrnka, nemocní nejsou. Tehdy to pro vojáky byla naprosto neznámá rostlina. Když generál zjistil, že to bude těmito semínky, nakázal vojákům, aby je začali konzumovat také. Ti se jako zázrakem začali uzdravovat. Když se pak po třech letech generál se svými vojáky vracel zpátky, vezl si s sebou na císařský dvůr i plný vůz těchto zázračných semen také pro jeho lid. Chtěl, aby je mohli nejenom pojídat, ale též pěstovat a sklízet v jeho zemi. Jenže lidé si mysleli, že veze opravdové perly. A protože jimi zacloumala závist – oznámili císaři, že si generál veze jako vojenskou kořist vůz plný perel a císaři je odmítá odevzdat. Císař  se rozhněval a nebýt toho, že generál po návratu zemřel, zřejmě by o hlavu přišel. Hněv panovníka byl ale tak velký, že příbuzní se neodvážili zesnulého generála ani uložit do rodinné hrobky, ani mu uspořádat pohřební obřady. Tak podle starého přísloví „za dobrotu na žebrotu“ se mu místo ocenění dostalo pohany. Této rostlině se od té doby začalo říkat yiyiren, což ve volném překladu znamená „zrno za dobrotu na žebrotu“.

 

Účinky podle tradiční čínské medicíny:

lishi jianpi – odvádí vlhkost a posiluje slezinu

lishi chubi – odvádí vlhkost a odstraňuje blokády

qingrepainong – pročišťuje horkost a vytlačuje hnis.

Energetické hodnoty na 100g slzovky:

Energie:    1 624 kJ

Kalorie:       387,89 kcal

Výživové hodnoty na 100g slzovky:

Bílkoviny:        14,2 g

Sacharidy:      67,83 g

Tuky:               6,2 g

Cukr:              <0,2 g

Chlorid sodný:   0,20 g

Sušina:             89,96 g

Nasycené mastné kyseliny:  0,99 g

 

 

Zboží zařazeno v kategoriích
POTRAVINY Alergie Afty Akné Artróza Bolesti Hlavy Bolesti hlavy z nachlazení Bolesti kloubů Bolesti na hrudi Bolesti při menstruaci Bolesti v krku Bolesti v podžebří Bolesti zad Bolesti žaludku Celulitida Cholesterol Chybějící menstruace Cirhoza jater Cronova choroba Děložní cysty DNA Dušnost Ekzém - mokvavý Ekzém - suchý, svědivý Emoční nestabilita Epilepsie Glaukom Gynekologie - Bílý výtok Gynekologie - Žlutý výtok Hemeroidy Herpes Hyperaktivita Hypertyreoza Hypertenze Impotence Imunita Ischias Kašel - chronický Katarakta (Šedý zákal) Klimakterium Kostní výrůstky Kožní absces Kožní potíže Křeče v končetinách Ledvin. a moč. kameny Lupénka Mandle nosní - zvětšená Močení - bolestivé Myomy Nadměrné přemítání Nadměrné snění Nadýmání Návaly horka Nechutenství Neplodnost Nehty - lámavé Neklid Nízký krevní tlak Nespavost Neuralgie trigeminu Noční můry Noční pocení Obezita Oči - suché Oči - pálení Osteoporóza Ostruhy Padání vlasů Pálení žáhy Pískání v uších Plíseň na prstech Prostata Průjmy Předmenstruační potíže Přepracovanost Revmatické potíže Růže Sluneční kopřivka Snížená obranysch. Stavy po operaci žlučníku Stavy po operacích a úrazech Stavy po porodu Stres Střevní chřipka Struma Studené končetiny Suchá ústa Svědění kůže Šedivění vlasů Špinění - menstruační Těhotenství Trombóza Únava Úrazy svalů, šlach, kostí... Úzkost Vaječníkové cysty Vředy na žaludku Výhřez ploténky Zácpa Zánět dásní Zahlenění Zánět jater Zánět krčních mandlí Zánět moč.měch. a ledvin Zánět nosních dutin Zánět prsu Zánět průdušek Zánět spojivek Zánět středouší Zánět střev Závratě Zhoršená paměť Zlomeniny